Μουσικοί – οργανοπαίκτες

Στο αρχείο που έχετε στη διάθεσή σας, μετά από υπερδιετή επεξεργασία και προσπάθεια τεκμηρίωσης, ακούγονται οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που ξεπερνούν σε αριθμό τους εκατό. Μια σημαντική λειτουργία του αρχείου είναι ότι μας χαρίζει ηχογραφήσεις από πολύ μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.

Ξεχωριστή θέση στο αρχείο καταλαμβάνει ο Κώστας Μουντάκης (1926-1991), τραγουδιστής και λυράρης από το χωριό Αλφά Μυλοποτάμου. Μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον, ο πατέρας του ασχολιόταν επίσης με τη μουσική αλλά πέθανε όταν ο Μουντάκης ήταν μικρός. Είχε ως βασικό δάσκαλο τον Δημήτρη Καφφάτο –που έχει επίσης καταγραφεί στο αρχείο– γεννημένο στα Βεργιανά (κοινότητα Μαργαριτών) Μυλοποτάμου που αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αλφά. Θεωρείται ανάμεσα στους σημαντικότερους μουσικούς της Κρητικής μουσικής. Προώθησε εντυπωσιακά την κρητική μουσική μέσω της ραδιοφωνίας (έκανε εκπομπές στο πρόγραμμα του Σίμωνα Καρά) της δισκογραφίας, κυρίως όμως μέσω της πληθωρικής του παρουσίας σε γλέντια στην Κρήτη, την Αθήνα και τον απόδημο ελληνισμό. Πέρασε τη μάθηση και τη διδασκαλία της κρητικής λύρας ακόμα και στα Ωδεία με την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης και εφηύρε ένα δικό του πολύ ιδιαίτερο σύστημα εκμάθησης της λύρας, το οποίο σεβόταν τις ιδιαιτερότητες των μαθητών που δεν ήξεραν δυτική μουσική. 

Η συχνότητα της παρουσίας του Κώστα Μουντάκη στις ηχογραφήσεις του παρόντος αρχείου εξηγείται από τη μια από την αδιαφιλονίκητη τεράστια αξία του ως μουσικού, κατά δεύτερον από την απεριόριστη εκτίμηση και τον αντίστοιχο θαυμασμό που του έτρεφε ο Γιώργος Αμαργιανάκης και τέλος από το γεγονός ότι υπήρχε σχέδιο να εκδοθεί δίσκος βινυλίου με τον τραγουδιστή, το οποίο τελικά, για άγνωστους λόγους, δεν ευοδώθηκε. 

Το στούντιο ηχογραφήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στις παλιές του εγκαταστάσεις στα Περιβόλια Ρεθύμνου είχε γίνει για ένα διάστημα δεύτερο σπίτι για τον μεγάλο μουσικό. Στις ηχογραφήσεις τον ακούμε να παίρνει εκείνος, από ένα σημείο και μετά, συνεντεύξεις από εκτελεστές της παραδοσιακής μουσικής ή αβίαστα να τους συνοδεύει με το τραγούδι ή τη λύρα του, δείγμα της οικειότητας που είχε αποκτήσει. Ο Γιώργος Αμαργιανάκης τον φιλοξενούσε συχνά και στις πανεπιστημιακές παραδόσεις του, ζητώντας του να παρουσιάσει δείγματα της δουλειάς του ή αποτελέσματα της έρευνάς του. Σε σχετική παρουσία του Κώστα Μουντάκη στην αίθουσα 3 του Τομέα Θεατρολογίας-Μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα τέλη τη δεκαετίας του 1980, ο μεγάλος μουσικός είχε παρουσιάσει ζωντανά με τη λύρα του τη μουσική από το αναγεννησιακό αφηγηματικό ποίημα Βοσκοπούλα, που είχε σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθεί.

Ιστορική στιγμή για την παραδοσιακή μουσική τη Κρήτης αποτελούν επίσης οι ηχογραφήσεις δυο ξεχωριστών μουσικών συναντήσεων του Κώστα Μουντάκη με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής, τον Στέλιο Φουσταλιεράκη και τον Θανάση Σκορδαλό.  Πρόκειται για σπάνια συγκυρία, προσωπική επιθυμία και παράκληση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης τότε, του καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη, σύμφωνα με όσα μας είπε σε συνέντευξή του. Οι τρεις αυτοί κορυφαίοι καλλιτέχνες δεν είχαν ποτέ μέχρι τότε συνυπάρξει στη δισκογραφία ή σε ζωντανά γλέντια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο