Ερωτόκριτος, έναρξη

Σπύρος Σηφογιωργάκης (λύρα, τραγούδι), Χρυσούλα Σηφογιωργάκη Ασκοξυλάκη (τραγούδι), Γιάννης Μαρκογιαννάκης (λαούτο), αταυτοποίητος μουσικός, (τραγούδι), Πέτρος Σκουλούδης (αφηγητής)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ:

Ερωτόκριτος, έναρξη

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T397

Ημερομηνία:

17.8.1977

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

32’56”

ΤΟΠΟΣ:

Άγνωστος

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Β. Κορνάρος

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σπύρος Σηφογιωργάκης (λύρα, τραγούδι), Χρυσούλα Σηφογιωργάκη Ασκοξυλάκη (τραγούδι), Γιάννης Μαρκογιαννάκης (λαούτο), αταυτοποίητος μουσικός, (τραγούδι), Πέτρος Σκουλούδης (αφηγητής)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

περιγραφη

Βιτσέντζου Κορνάρου, Ερωτόκριτος, Έναρξη και Μέρος Α΄:: Σπύρος Σηφογιωργάκης, Χρυσούλα Σηφογιωργάκη. Άγνωστος αφηγητής. Η πιθανότατα να είναι ο Μανόλης Σκουλούδης, το επίθετο του οποίου αναφέρεται σε ετικέτα πομπίνας που είχε ωστόσο παρατοποθετηθεί, αποκλείστηκε μετά από επικοινωνία με τις θυγατέρες του. Υπενθυμίζεται ότι ο Μανόλης Σκουλούδης είχε αναλάβει τη μουσική στην ιστορική παράσταση της Ελευθέρας Σκηνής το 1929 σε σκηνοθεσία Σπύρου Μελά με την Μαρίκα Κοτοπούλη στον ρόλο της Αρετούσας. Με βάση την ίδια πηγή, την ετικέτα που αναφέραμε, λαούτο παίζει ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης και η ηχογράφηση έγινε στις 17 Αυγούστου του 1977. Βλέπε και aga_tape_T421. Πρόκειται ίσως για μια ακόμη από τις αρχειακές ηχογραφήσεις που είχε πραγματοποιήσει ιδιωτικά ο συλλέκτης Γιώργος Γκόγκας και τις οποίες δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στην πρώτη συνάντηση για την Κρητική Παραδοσιακή Μουσική στις 8 Μαΐου του 1982. Θα μπορούσε βέβαια να αποτελεί δωρεά και από την πλευρά κάποιου από τους υπόλοιπους συντελεστές, ίσως του αφηγητή. Μετά από εκτεταμένη έρευνα καταλήγουμε ότι ο αφηγητής αυτός είναι ο Πέτρος Σκουλούδης, επί χρόνια ερασιτέχνης ηθοποιός στις σκηνές του Ρεθύμνου, ο οποίος την περίοδο εκείνη ζούσε στην Αθήνα. Ευχαριστούμε την Εύα Λαδιά, τον ανιψιό του Άλκη Καζούλη και τον Βαγγέλη Στεφανάκη για τη συνδρομή τους στην τεκμηρίωση του ηχογραφήματος. Για την σημαντικότατη δράση του Πέτρου Σκουλούδη στη θεατρική ζωή του Ρεθύμνου βλ. τη διδακτορική διατριβή της Άννας Τζανιδάκη, Το θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ό αιώνα, Πανεπιστήμιο Κρήτης 2022 (αναμένεται από τις εκδόσεις Κάπα).  Όλα τα στοιχεία για τη δισκογραφία του Ερωτόκριτου από τον Σπύρο και τη Χρυσούλα Σηφογιωργάκη βλέπε συγκεντρωμένα στο διαδικτυακό άρθρο του Θεμιστοκλή Παντελόπουλου  (https://kritikidiskografia.wordpress.com/2020/06/15/erotokritos-spyros-sifogiorgakis-1965-1968/)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ

(κάντε κλικ για κάθε αρχείο αναλυτικά)

Μετάβαση στο περιεχόμενο