Ρεσιτάλ Πιάνου από το piano duo Richard Markham-David Nettle

Richard Markham (piano), David Nettle (piano)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ:

Ρεσιτάλ Πιάνου από το piano duo Richard Markham-David Nettle

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T354

Ημερομηνία:

11.3.1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

37’23”

ΤΟΠΟΣ:

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Φιλοσοφική Σχολή, Αίθουσα 3

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Διάφοροι

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Richard Markham (piano), David Nettle (piano)

ΓΛΩΣΣΑ:

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Εκδήλωση

περιγραφη

Ηχογραφήσεις από τη συναυλία του Nettle & Markham Piano Duo που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 1986 στο Ρέθυμνο στην Αίθουσα 3 του Πανεπιστημίου (πηγή: εγγραφή στην κασέτα) υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συμβουλίου. Η συναυλία αυτή ήταν μέρος μιας σειράς πέντε συναυλιών (British Council Tour) από το ντουέτο που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ 7 και 14 Μαρτίου του 1986 (πηγή: πρόγραμμα συναυλίας από το αρχείο των Nettle & Markham Piano Duo). Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από κομμάτια για πιάνο για τέσσερα χέρια κι από διασκευές για πιάνο κλασικών ορχηστρικών κομματιών και δημοφιλών μελωδιών από ελαφριά μουσική, που εκτείνονται από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 80. Η συναυλία περιλαμβάνει encore με το Popular Song και το Colonel Bogey March τα οποία έχουν σημειωθεί με μολύβι στο πρόγραμμα της συναυλίας που βρίσκεται στο αρχείο των Nettle & Markham Piano Duo (πηγή: ηλεκτρονική αλληλογραφία Ν. Κοκολάκη με R. Markham 22-5-2023). Στην ηχογράφηση περιλαμβάνεται η Sonata Op. 92 του Kenneth Leighton, ένα σημαντικό έργο για πιάνο για τέσσερα χέρια που ανατέθηκε στο συνθέτη από το Nettle & Markham Piano Duo με τη βοήθεια των West Midlands Arts και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά και ραδιοφωνικά το 1985 (πηγή – επίσκεψη 4-6-2023: https://www.nettleandmarkham.com/forty-years).
Πρόγραμμα συναυλίας:
3 Marches militaires, Op.51, D.733: No.1 in D Major – Franz Schubert
Fantasia in F minor, Op. 103, D.940. Op. posth.103 – Franz Schubert
Slavonic Dances, Op. 72, B.145: No.5 in B flat minor – Antonín Dvořák
Slavonic Dances, Op. 72, B.145: No.2 in E minor – Antonín Dvořák
Slavonic Dances, Op. 46, B.78: No.3 in A flat major – Antonín Dvořák
Sonata For Four Hands Op. 92 – Kenneth Leighton
3 Dances from Henry VIII
(Morris Dance, Shepherd Dance, Torch Dance) – Edward German
The Dam Busters March – Eric Coates
Encore: Façade Suite No. 2, Popular Song – Sir William Turner Walton
The River Kwai March/Colonel Bogey March – Kenneth J. Alford,
Sir Malcolm Henry Arnold

Ο Richard Markham θυμάται ότι η συναυλία έγινε σε μία μικρή αίθουσα (σ.σ. Αίθουσα 3) και την παρακολούθησαν κυρίως κορίτσια. Επίσης ότι το πιάνο της αίθουσας ήταν Bosendorfer (ο Γ. Αμαργιανάκης αναφέρει το καινούριο πιάνο στη συναυλία Κουρουπού/Πασπαλά που βρίσκεται στο αρχείο). Θυμάται ακόμη ότι η συναυλία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα στα Χανιά είναι η μοναδική συναυλία στην οποία έπαιξαν κατά τη διάρκεια σεισμού : «I can also remember the previous evening in Xania – it was memorable as that is the only time we have performed during an earthquake! There was some commotion during the Leighton, and we think some people (mainly children) left the hall. Because the duet writing of the Leighton involved some body movement, we didn’t feel anything, so at the end of a section stopped to ask the audience if there was a problem, to which someone replied, “It’s only a small earthquake, please carry on”! » (πηγή: ηλεκτρονική αλληλογραφία Ν. Κοκολάκη με R. Markham 21-5-2023).
Οι Nettle & Markham έπαιξαν πρώτη φορά μαζί μπροστά σε κοινό το 1975 και ξεκίνησαν την καριέρα τους ως Piano Duo το 1977 έχοντας μια εντυπωσιακή καριέρα, με συναυλίες και tours σε όλο τον κόσμο, που διαρκεί 40 χρόνια (πηγή και περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπό τους: https://www.nettleandmarkham.com/forty-years). Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το ντουέτο πήρε την τελική ονομασία του Nettle & Markham Piano Duo (πηγή: ηλεκτρονική αλληλογραφία Ν. Κοκολάκη με R. Markham 21-5-2023).
Το τεκμήριο αυτό συμπίπτει εν μέρει με τα aga_mc_060_1986_01 και aga_tape_T054 ενώ μαζί με το aga_tape_T353 συμπληρώνουν το πρόγραμμα της συναυλίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο