Καναρίνι μου γλυκό

Στέλιος Φουσταλιεράκης ή Φουσταλιέρης (μπουλγαρί, τραγούδι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Καναρίνι μου γλυκό

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T038_02

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

07’38”

ΤΟΠΟΣ:

Στούντιο ηχογραφήσεων Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Στέλιος Φουσταλιεράκης ή Φουσταλιέρης (μπουλγαρί, τραγούδι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Η ηχογράφηση αυτή με το αρχικό ταξίμι και τα τέσσερα τραγούδια στη σειρά (χωρίς τα εισαγωγικά λόγια του Φουσταλιέρη) υπάρχει στη συλλογή Στέλιος Αεράκης, (εκδ.). “Το Στελάκι από τη Κρήτη” Φουσταλιέρης 1911-1992. Ηράκλειο 2007: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 2, κομμάτι 5 με τίτλο «Ταξίμι – Καναρίνι μου γλυκό – Τα μάτια σου τ’ αράπικα – Χαρικλάκι – Καλέ, δε με λυπάσαι ή Καλέ συ Παναγιά μου».

1ο τραγούδι: «Καναρίνι μου γλυκό». Από το 0΄29΄΄. Αστικό μικρασιάτικο τραγούδι με προέλευση την χερσόνησο της Ερυθραίας.

2ο τραγούδι: «Τα μάτια σου τ’ αράπικα». Από το 2΄56΄΄. Στο ένθετο βιβλίο της συλλογής “Το Στελάκι από τη Κρήτη” αναφέρεται ότι  στο κομμάτι αυτό που παίζει ο Φουσταλιέρης διακρίνουμε στίχους από οµώνυµο κοµµάτι του Μάρκου Βαµβακάρη (Τα μάτια σου τ’ αράπικα), ενώ η μουσική θυµίζει το κομμάτι «Αµαρτωλή» του Σταύρου Καλούµενου που ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Νοέµβριο του 1931 (2007, 68): Αεράκης, Στέλιος (εκδ.), “Το Στελάκι από τη Κρήτη” Φουσταλιέρης 1911-1992 [πληροφοριακό ένθετο], Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, σελ. 62-75.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο ο αρχικός στίχος του Φουσταλιέρη είναι ίδιος με τον αρχικό στίχο του τραγουδιού του Βαμβακάρη «Τα μάτια σου τ’ αράπικα» (https://www.youtube.com/watch?v=7MkPxBdqiRo), οι υπόλοιποι στίχοι είναι διαφορετικοί. Όσο αναφορά στη μουσική, ενώ φαίνεται το κομμάτι του Φουσταλιέρη να έχει κάποια σχέση με το «Αµαρτωλή» του Καλούµενου (https://www.youtube.com/watch?v=102FNnxhOaU), ο Φουσταλιέρης το παραλλάσει και το διανθίζει με τον δικό του τρόπο, γεγονός που το κάνει αγνώριστο. Επίσης τα δυο κομμάτια αναπτύσσονται σε διαφορετικούς ήχους: το «Αµαρτωλή» κινείται στο μακάμ ουζάλ / ήχος πλάγιος του δευτέρου, ενώ του Φουσταλιέρη κινείται στο μακάμ ράστ / ήχος πλάγιος τέταρτος.

3ο τραγούδι: «Χαρικλάκι». Από το 3΄58΄΄. Στο ένθετο βιβλίο της συλλογής “Το Στελάκι από τη Κρήτη” αναφέρεται ότι  «το Χαρικλάκι έχει καταχωρηθεί στη δισκογραφία ως δημιουργία του Παναγιώτη Τούντα (https://www.youtube.com/watch?v=AmxcVwFUjrw), ενώ στην πραγµατικότητα πρόκειται για το “Darildin mi gulum bana” (https://www.youtube.com/watch?v=dwYiEAg2RNo), που θεωρείται σύνθεση του Αρµένιου µουσικού Kemani Serkis Efendi» (2007, 68): Αεράκης, Στέλιος (εκδ.), “Το Στελάκι από τη Κρήτη” Φουσταλιέρης 1911-1992 [πληροφοριακό ένθετο], Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, σελ. 62-75.

4ο τραγούδι: «Καλέ συ Παναγιά μου». Από το 5΄00΄΄. Το κομμάτι είναι πολύ παλιό, παραδοσιακό και γνωστό ως μικρασιάτικος μπάλος με προέλευση την χερσόνησο της Ερυθραίας. Ωστόσο, ο Φουσταλιέρης, στην εκτέλεσή του εδώ δεν ακολουθεί την ρυθμική φόρμα του μπάλου. Η πενιά του είναι κάθετη, ίσια, και στρωτή. Το παίξιμό του δεν έχει σουσταρίσματα και τονισμούς σε άρσεις και σε πάνω πενιές που συνήθως έχει ο ρυθμός του μπάλου.

Απομαγνητοφώνηση:

Στέλιος Φουσταλιεράκης: Τώρα θα σας παίξω το Καναρίνι με διάφορα τραγούδια μέσα, συνοδευόμενο, με ειδικό κούρντισμα δικό μου και με δικό μου τρόπο.

(Στίχοι πρώτου τραγουδιού: «Καναρίνι μου γλυκό»)

1) «Καναρίνι μου γλυκό συ μου πήρες το μυαλό, το πρωί που με ξυπνάς όταν γλυκοκελαηδάς».

2) «Έλα κοντά μου στη κάμαρα μου, αχ ένα βράδυ στην αγκαλιά μου».

3) «Βρε ζηλιάρικο πουλί συ θα με τρελάνεις, με τη γλυκιά σου τη λαλιά σκλάβο σου θα με πάρεις».

4) «Έλα απόψε να σ’ αγκαλιάσω, αύριο φεύγω και θα σε χάσω».

(Στίχοι δεύτερου τραγουδιού: «Τα μάτια σου τ’ αράπικα»)

5) «Τα μάτια σου τ’ αράπικα τα είδα και τρελάθηκα».

6) «Τα μάτια σου όποιος τα δει και να τα δει κι εμένα, μα το Θεό και θα του πει μια μάνα μας εγέννα».

(Στίχοι τρίτου τραγουδιού: «Χαρικλάκι»)

7) «Χθες το βράδυ Χαρικλάκι είχες πάλι νταλκαδάκι, και γλεντούσες μ’ ένα αλάνι κάτω στο Πασαλιμάνι».

8) «Ζηλεύω και κλαίω άντε Χαρικλάκι πώς με γέλασες, άντε γεια σου μου την έσκασες».

9) «Μες τη μπύρα όταν μπήκες αχ μανούλα τι γλύκες, με φωνόγραφο και πλάκες νταλκαδάκι με τους μάγκες».

10) «Ζηλεύω και κλαίω άντε Χαρικλάκι πώς με γέλασες, άντε γεια σου μου την έσκασες».

(Στίχοι τέταρτου τραγουδιού: «Καλέ συ Παναγιά μου»)

11) «Σγουρέ βασιλικέ μου και ματζουράνα μου, εσύ θα με χωρίσεις από τη μάνα μου».

12) «Καλέ δε με λυπάσαι δε με σπλαχνίζεσαι, που χάνω τη ζωή μου και συ στολίζεσαι».

13) «Βοήθα Παναγιά μου κι Άγια μου Φωτεινή, που χάνω τη ζωή μου για μια μελαχρινή».

Μετάβαση στο περιεχόμενο