Κοντυλιές ανατολικής Κρήτης, οργανικό

Κωνσταντίνος Σπανάκης (βιολόλυρα), Αντώνιος Μπαριταντωνάκης (κιθάρα), Ελευθέριος Καμπουράκης (μπουζούκι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Κοντυλιές ανατολικής Κρήτης, οργανικό

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T008_01

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

06’43”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κωνσταντίνος Σπανάκης (βιολόλυρα), Αντώνιος Μπαριταντωνάκης (κιθάρα), Ελευθέριος Καμπουράκης (μπουζούκι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Α) Από το 0:14 έως το 2:59 οι μελωδίες που ακούγονται είναι γνωστές ως «Κοντυλιές Καλογερίδη» (βλέπε και aga_dat_003_13) και μπορούμε να τις βρούμε στις παρακάτω ηχογραφήσεις του Καλογερίδη από τη δισκογραφία: «Σητειακές κοντυλιές» και «Κοντυλιές Καλογερίδη», βλ. Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 10 (Στρατής Καλογερίδης), κομμάτι 1 και κομμάτι 5 αντίστοιχα.

Β) Από το 3:00 έως το 3:48 ακούγονται δύο μελωδίες ζευγαρωτές. Η πρώτη (ερώτηση) υπάρχει σε παλιά ηχογράφηση με τον Καλογερίδη, αλλά η δεύτερη (απάντηση) είναι διαφορετική από τη μελωδία (απάντηση) που βάζει ο Καλογερίδης στην ηχογράφησή του: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 10 (Στρατής Καλογερίδης), κομμάτι 2.

Γ) Από το 3:49 έως το 4:55 ο Σπανάκης με τη βιολόλυρα κάνει ένα ταξίμι (σόλο αυτοσχεδιασμός) στον χιτζάζ δρόμο ή δεύτερο χρωματικό βυζαντινό ήχο για να προετοιμάσει το επόμενο κομμάτι.

Δ) Από το 4:56 έως το 6:40 παίζουν μια ενότητα τριών μελωδιών, τη μια μετά την άλλη, σε κύκλο. Η πρώτη από αυτές έχει ηχογραφήσει ο Γιάννης Δερμιτζάκης με τον τίτλο «Μέσα στο πόνο είν’ η χαρά»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 10 (Στρατής Καλογερίδης), κομμάτι 6.

 

Απομαγνητοφώνηση Φοίβος Ανωγειανάκης: Σπανάκης Κωνσταντίνος βιολόλυρα. Μπαριταντωνάκης Αντώνιος κιθάρα. Καμπουράκης Ελευθέριος μπουζούκι. Κοντυλιές Καλογερίδη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο