Κοντυλιές Καλογερίδη, οργανικό

Παντελής Μπαριταντωνάκης (βιολί), Αντώνιος Μπαριταντωνάκης (κιθάρα)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Κοντυλιές Καλογερίδη, οργανικό

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T007_06

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

04’50”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Παντελής Μπαριταντωνάκης (βιολί), Αντώνιος Μπαριταντωνάκης (κιθάρα)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Οι πρώτες μελωδίες του κομματιού, από το 0:20 έως το 1:35, υπάρχουν σε παλιά ηχογράφηση της δεκαετίας του εξήντα του Παντελή Μπαριταντωνάκη με τον τίτλο «Ήθελα να ’μουν κλαδευτής»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση, Τα ραδιοφωνικά, Ιστορικές ηχογραφήσεις 1960-1970 Από το Αρχείο του Ρ/Σ Ανατολικής Κρήτης. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι.

Από το 1:35 έως το 2:51 οι μελωδίες βασίζονται σε στειακές κοντυλιές οι οποίες είναι γνωστές ως  «Κοντυλιές Καλογερίδη». Ο στειακός βιολάτορας Στρατής Καλογερίδης είχε διαμορφώσει και ερμηνεύσει με τέτοιο περίτεχνο τρόπο τις παραδοσιακές μελωδίες που έκαναν μεγάλη εντύπωση και έμειναν στην μνήμη του λαού ως «Κοντυλιές Καλογερίδη». Αυτές τις μελωδίες θα τις βρούμε στις παρακάτω ηχογραφήσεις του Καλογερίδη στη δισκογραφία: «Σητειακές κοντυλιές» και «Κοντυλιές Καλογερίδη»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 10 (Στρατής Καλογερίδης), κομμάτι 1 και κομμάτι 5 αντίστοιχα.

Από το 2:52 και μετά οι μελωδίες βασίζονται στην παλιά ηχογράφηση του Καλογερίδη με τίτλο «Λασιθιώτικες κοντυλιές»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 10 (Στρατής Καλογερίδης), κομμάτι 4.

 

Απομαγνητοφώνηση:

Γιώργος Αμαργιανάκης: Ο Παντελής Μπαριταντωνάκης απ’ την Ανατολή Ιεράπετρας στο βιολί του και ο Αντώνης Μπαριταντωνάκης θα παίξουν κοντυλιές του Καλογερίδη στο μι και στο λα.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο