Ρεθεμνιώτικα συρτά

Γεράσιμος Σταματογιαννάκης (λύρα), Νίκος Μανιάς (λαούτο, τραγούδι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Ρεθεμνιώτικα συρτά

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T001_06

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

04’14”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Γεράσιμος Σταματογιαννάκης (λύρα), Νίκος Μανιάς (λαούτο, τραγούδι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Το πρώτο συρτό είναι μουσική δημιουργία του Γεράσιμου Σταματογιαννάκη. Αρχικά ο Σταματογιαννάκης το ηχογράφησε με την παρακάτω μαντινάδα η οποία ήταν δικιά του: «Εστέρησές μου τη χαρά και μου ’δωκες τον πόνο, κι εδίκασές με να πονώ εις τον απάνω κόσμο». Το συρτό «Εστέρησές μου τη χαρά» έγινε επιτυχία και είναι από τα πιο γνωστά του κομμάτια. Με την αρχική μαντινάδα υπάρχει στη συλλογή 40 χρόνια κρητική μουσική, οι κορυφαίοι 1955-1995 (Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD Γεράσιμος Σταματογιαννάκης, track 9). Ωστόσο υπάρχει και πιο παλιά ηχογράφηση του συρτού, ανεβασμένη στο διαδίκτυο, όπου παίζει ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης και στο βίντεο αναφέρεται ότι ηχογραφήθηκε στην Αμερική το 1972 (https://www.youtube.com/watch?v=9mx8eregXUk ).

Το δεύτερο είναι παλιό αποκορωνιώτικο συρτό, το οποίο ηχογράφησαν οι Θανάσης Σκορδαλός (λύρα) και Ιωάννης Μπερνιδακης (λαούτο, τραγούδι) το 1947 με τίτλο «Έλα σαν έχεις όρεξη». Το κομμάτι των Σκορδαλού – Μπερνιδάκη υπάρχει στη συλλογή Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις (Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 1 [Ροδινός-Μπαξεβάνης], track 10).

Απομαγνητοφώνηση:

Παίζει λύρα… παίζω λύρα ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης. Στο λαούτο με ακολουθεί ο Νίκος ο Μανιάς, μ’ ένα συρτό ρεθεμνιώτικο.

(Μαντινάδες)

1) «Αετός θα γίνω να πετώ, Κρήτη μου, εις τα βουνά σου, για να ξανοίγω από μακριά την τόση ομορφιά σου».

2) «Ήθελα και να κάτεχα η μοίρα πού ξωμένει, και τσι βγορίζει και θωρεί κι όλα τα προλαβαίνει».

(βγορίζω= διακρίνω,  φαίνομαι από μακριά)

Μετάβαση στο περιεχόμενο