Σειρά συρτών

Γεώργιος Χατζιδάκης (λύρα), Νίκος Μανιάς (λαούτο, τραγούδι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Σειρά συρτών

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T006_04

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

03’44”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Γεώργιος Χατζιδάκης (λύρα), Νίκος Μανιάς (λαούτο, τραγούδι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

α) Συρτό «Γιάιντα με βάνεις και χτυπώ» από 0:09 έως 2:20.

β) Συρτό «Μην κάμεις μη σου κάμουνε» από 2:21 έως 3:41.

Γεώργιος Χατζιδάκης: λύρα.

Νίκος Μανιάς: λαούτο, τραγούδι.

Τα συρτά αυτά είναι γνωστά από παλιά ηχογράφηση (με άλλες μαντινάδες) του λυράρη Μανώλη Λαγουδάκη με τον τίτλο «Περβολιανός συρτός / Περβόλια μου με τ’ άνθη σου»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 3 (Μανόλης Λαγός), κομμάτι 2.  Ο τίτλος της ηχογράφησης εκείνης μαρτυρεί ότι τα συρτά έχουν προέλευση το προάστιο Περβόλια του Ρεθύμνου, τόπο καταγωγής και του λυράρης Μανόλη Λαγουδάκη που τα έπαιζε.

Μια κισσαμίτικη παραλλαγή του συρτού α΄ είναι ο λεγόμενος «Νοχιανός συρτός του Τσιλαρίδη» που μας παρέδωσε σε παλιά ηχογράφηση ο βιολάτορας Κώστας Παπαδάκης ή Ναύτης. (https://www.youtube.com/watch?v=OIh8tDti1xc&t=15s από 3:19 έως 4:23)

Τον συρτό β΄ έχει ηχογραφήσει πριν τον Μανόλη Λαγουδάκη, ήδη το 1925, ο αποκορωνιώτης λυράρης Γεώργιος Καντέρης. Στον Αποκόρωνα Χανιών τον συρτό αυτό τον ονομάζουν «αποκορωνιώτικο». (https://www.youtube.com/watch?v=xltdKP8LmyA από 0:34 έως 1:46, https://www.youtube.com/watch?v=FdyeTIsRJJg από 2:32 έως 3:12, https://www.youtube.com/watch?v=BI0GVv3u0cs από 1:06 έως 2:07).

Απομαγνητοφώνηση:

Φοίβος Ανωγειανάκης: Γεώργιος Χατζηδάκης λύρα, ερασιτέχνης. Μανιάς Νικόλαος λαγούτο, τραγούδι.

(Μαντινάδες):

1) «[Αμάν αμάν] Γιάιντα με βάνεις και χτυπώ πόρτα που δεν ανοίγει, [αμάν αμάν] και στέκει απόξω και περνά ο κόσμος και ξανοίγει».

2) «[Αμάν αμάν] Μην κάμεις μη σου κάμουνε μην πεις να μη σου πούνε, [αμάν αμάν] τη ξένη πόρτα όντε χτυπάς την εδική σου σπούνε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο