Σιγανά και γρήγορα πεντοζάλια

Μουντάκης Κώστας (λύρα), Μανιαδάκης Μανόλης (λαούτο)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Σιγανά και γρήγορα πεντοζάλια

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T013_03

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

09’55”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μουντάκης Κώστας (λύρα), Μανιαδάκης Μανόλης (λαούτο)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο κομμάτι, στο Ρέθυμνο χρησιμοποιούν τον όρο «πεντοζάλι» ή «πεντοζάλια» είτε για τις κοντυλιές του σιγανού / αργά πεντοζάλια, είτε για το γρήγορο πεντοζάλι. Το πρώτο μισό μέρος στο κομμάτι αυτό (από 0:13 έως 6:34) ακούγονται κοντυλιές του σιγανού / αργά πεντοζάλια, ενώ στο δεύτερο μισό μέρος (από 6:35 έως 9:53) ακούγονται γρήγορα πεντοζάλια.

Τα περισσότερα γυρίσματα του σιγανού στο πρώτο μέρος παίζονται γενικά στην κεντρική Κρήτη, (στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο αλλά και στα ορεινά του Ψηλορείτη). Αρκετές μελωδίες, όπως στα σημεία 2:16, 3:20, 4:38 και 6:35, είναι παλιές χαρακτηριστικές «ασκομαντουρίστικες». Προέρχονται από το ρεπερτόριο της ασκομαντούρας και έχουν ποσαρμοστεί στο παίξιμο τη λύρας.Στα σημεία 4:03 και 5:12 ακούγεται μια χαρακτηριστική κοντυλιά που παίζει ο Αλέκος Καραβίτης (1904-1975) στο κομμάτι με τίτλο «Κοντυλιές λασιθιώτικες»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 2 (Αλέκος Καραβίτης (1904-1975)), κομμάτι 9.

Από το 06:35 αρχίζει να επιταχύνει και προετοιμάζει το γρήγορο πεντοζάλι. Τα γυρίσματα και η εκφορά στο γρήγορο πεντοζάλι ευθυγραμμίζονται με το ιδίωμα του Ρεθύμνου. Επίσης, προεκβάλλει ο πολύ χαρακτηριστικός και περίτεχνος τρόπος παιξίματος του Μουντάκη. «Μουντακικές» ερμηνείες όπως αυτή έκαναν το πεντοζάλι, και ιδιαίτερα αυτή την εκδοχή του, ευρύτερα γνωστό.

Απομαγνητοφώνηση:

Φοίβος Ανωγειανάκης: Μουντάκης Κώστας λύρα, τραγούδι. Μανιαδάκης Μανόλης λαγούτο. Πεντοζάλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο