Σταφιδιανός σκοπός, Κι ότι χαρά έχει ο κοτσυφός

Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί, τραγούδι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Σταφιδιανός σκοπός, Κι ότι χαρά έχει ο κοτσυφός

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T034_03

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

04’06”

ΤΟΠΟΣ:

Στούντιο ηχογραφήσεων Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί, τραγούδι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Από το 0΄19΄΄ ακούγεται ο «Σταφιδιανός σκοπός» ο οποίος έχει προέλευση τα Χανιά. Είναι ένα αστικό τραγούδι της Κρήτης και ανήκει στην κατηγορία των «μανέδων» ή αμανέδεων». Το τραγούδι συνδέεται με τον σταφιδέμπορα Μεχμέτ Σταφιδάκη. Είτε ήταν δική του σύνθεση ή ο Σταφιδάκης τον τραγουδούσε πολύ όμορφα και γι’ αυτό πήρε το όνομά του. Λέγεται ότι τραγουδούσε τον σταφιδιανό σκοπό στην μελαγχολία του όταν έμαθε ότι η γυναίκα του τον απατούσε.

Από το 2΄14΄΄ ο Βογιατζής παίζει παραλλαγή του «Πρώτου χανιώτικου συρτού» και τραγουδάει τη μαντινάδα «Κι ότι χαρά έχει ο κοτσυφός».

Η ύπαρξη μια ηχογράφησης με άλλον ένα εκτελεστή του μπουλγαριού, πέρα από τον σημαντικότερο εκτελεστή του οργάνου Στέλιο Φουσταλιεράκη, ανοίγει το ζήτημα της διάδοσης του οργάνου στην περιοχή της Κρήτης προπολεμικά, η οποία δεν ήταν, όπως όλα δείχνουν, καθόλου αμελητέα. Ο Κώστας Καρινιωτάκης μεταφέρει τη χαρακτηριστική δήλωση του νονού του Αντώνη Μπογιατζή: «Πολλές φορές, ιδίως όταν ήτανε τσίκνα, μέχρι και το ’60, έβγαινες από το Ρέθεμνος και μέχρι να πας στον Πλατανέ επαίζανε δεξιά – αριστερά μπορεί και 10 μπουλγαριά στα καφενεία και σε παρέες. Ήταν αδύνατο να μη σου φωνάξουνε σε όλες. Αλλά, ανέ τωνέ ξεσυνωρίζουσουνε, ’θελα πας το βράδυ και μεθυσμένος στον Πλατανέ!»   (https://rembetiko.gr/t/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF/5390/15)

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ως χρόνος θανάτου του Μπογιατζή το 1990 και ότι όσο ζούσε έκανε το επάγγελμα του κρεοπώλη στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο