Συρτά

Νικόλαος Παπαδογιάννης (λύρα, τραγούδι), Κωσταντίνος Κουκουμπεδάκης (λαούτο), Εμμανουήλ Μανιαδάκης (λαούτο)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Συρτά

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T008_04

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

07’03”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Νικόλαος Παπαδογιάννης (λύρα, τραγούδι), Κωσταντίνος Κουκουμπεδάκης (λαούτο), Εμμανουήλ Μανιαδάκης (λαούτο)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Το πρώτο συρτό, από το 0:18 έως το 4:53, ο Παπαδογιάννης το ονομάζει «Συρτός Ρεθεμνιώτικος». Ενδέχεται να είναι δική του σύνθεση.

Το δεύτερο συρτό που παίζουν, από το 4:57 έως το 7:01, είναι γνωστό ως «Πολλές φορές στον ύπνο μου – Κεφαλοβρυσανός συρτός» το οποίο ηχογράφησε ο Γιώργος Καλογρίδης το 1946. Το συρτό πρέπει να είναι σύνθεση του Καλογρίδη: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 8 (Γιώργος Καλογρίδης), κομμάτι 2. Ο τίτλος κεφαλοβρυσανός συρτός αναφέρεται στην κεφαλοβρύση του Σπηλίου, η οποία είναι μια σειρά από 25 βρύσες με μορφή κεφαλής λιονταριού και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Καλογρίδης χρησιμοποίησε το όνομα για να τιμήσει το χωριού του το Σπήλι.

Απομαγνητοφώνηση Φοίβος Ανωγειανάκης:

Παπαδογιάννης Νικόλαος λύρα, τραγούδι. Κουκουμπεδάκης Κωσταντίνος, λαγούτο. Μανιαδάκης Εμμανουήλ λαγούτο. Συρτός Ρεθεμνιώτικος.

(Μαντινάδες):

1) «Θα βάλω πάλι την αρχή να ξανατραγουδήσω [άιντες Μαρία μου], και δε θα σταματήσω μπλιό, παρά να σ’ αποχτήσω [Μαρία μου να σε χαρώ]».

2) «Τι ψεύτης που ’ναι ο ντουνιάς, τι ψεύτης που ’ν’ ο κόσμος [κούκλα μου], να κυνηγά κανείς χαρές και να σε βρίσκ’ ο πόνος [άιντες Μαρία μου]».

3) «Μετανιωμό δεν έχει μπλιό, θα κλας και μέρα νύχτα, αμοναχή σου τσ’ άνοιξες τσ’ αγκάλες σου και μπήκα».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο