Το μερακλίδικο πουλί
Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί, τραγούδι)
ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου
ΤΙΤΛΟΣ:
Το μερακλίδικο πουλί
Αναγν. Κωδικοσ:
aga_tape_T034_02
Ημερομηνία:
3 Ιουνίου 1986
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
03’39”
ΤΟΠΟΣ:
Στούντιο ηχογραφήσεων Πανεπιστημίου Κρήτης
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
Κρητική παραδοσιακή μουσική
ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί, τραγούδι)
ΓΛΩΣΣΑ:
Ελληνικά
ΑΔΕΙΑ:
cc
ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:
ΤΑΡΕ
ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:
Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ
ΤΥΠΟΣ:
Ηχογράφηση
Το μερακλίδικο πουλί θεωρείται παραδοσιακό αστικό τραγούδι της Κρήτης ή αλλιώς «κρητικός μανές». Το ηχογράφησε πρώτος ο Στέλιος Φουσταλιεράκης (μπουλγαρί) μαζί με τον Γιάννη Μπερνιδάκη (τραγούδι) το 1938. Παραλλαγή του κρητικού τραγουδιού απαντιέται στην Αντιμάχεια στο νησί Κως, Δωδεκάνησα. Το τραγούδι ονομάζεται «Η κορδελιάστρα» και έχει διαφορετικούς στίχους από το κρητικό αντίστοιχο (https://www.youtube.com/watch?v=WjsQWJRGFFQ).
Η ύπαρξη μια ηχογράφησης με άλλον ένα εκτελεστή του μπουλγαριού, πέρα από τον σημαντικότερο εκτελεστή του οργάνου Στέλιο Φουσταλιεράκη, ανοίγει το ζήτημα της διάδοσης του οργάνου στην περιοχή της Κρήτης προπολεμικά, η οποία δεν ήταν, όπως όλα δείχνουν, καθόλου αμελητέα. Ο Κώστας Καρινιωτάκης μεταφέρει τη χαρακτηριστική δήλωση του νονού του Αντώνη Μπογιατζή: «Πολλές φορές, ιδίως όταν ήτανε τσίκνα, μέχρι και το ’60, έβγαινες από το Ρέθεμνος και μέχρι να πας στον Πλατανέ επαίζανε δεξιά – αριστερά μπορεί και 10 μπουλγαριά στα καφενεία και σε παρέες. Ήταν αδύνατο να μη σου φωνάξουνε σε όλες. Αλλά, ανέ τωνέ ξεσυνωρίζουσουνε, ’θελα πας το βράδυ και μεθυσμένος στον Πλατανέ!» (https://rembetiko.gr/t/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF/5390/15)
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ως χρόνος θανάτου του Μπογιατζή το 1990 και ότι όσο ζούσε έκανε το επάγγελμα του κρεοπώλη στον Πλατανιά Ρεθύμνου.