Φιλεντέμ, Όσο βαρούν τα σίδερα

Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί, τραγούδι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Φιλεντέμ, Όσο βαρούν τα σίδερα

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T034_01

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

06’46”

ΤΟΠΟΣ:

Στούντιο ηχογραφήσεων Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί, τραγούδι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Από το 0΄17΄΄ ακούγεται το τραγούδι «Φιλεντέμ» το οποίο συγκαταλέγεται στο είδος κρητικής μουσικής που ονομάζουμε «αστικά τραγούδια» ή «αμανέδες».

Από το 4΄07΄΄ ακούγεται το τραγούδι «Όσο βαρούν τα σίδερα». Το «Όσο βαρούν τα σίδερα» θεωρείται παραδοσιακό αστικό τραγούδι της Κρήτης, ωστόσο η μουσική και οι στίχοι ανήκουν στον Στέλιο Φουσταλιεράκη (να σημειώσουμε ότι ο Φουσταλιεράκης δανείστηκε τους δυο πρώτους στίχους από ένα παραδοσιακό καθιστικό τραγούδι της Κωνσταντινούπολης το οποίο έχει τίτλο «Μπουρνοβαλιό»).

Η ύπαρξη μια ηχογράφησης με άλλον ένα εκτελεστή του μπουλγαριού, πέρα από τον σημαντικότερο εκτελεστή του οργάνου Στέλιο Φουσταλιεράκη, ανοίγει το ζήτημα της διάδοσης του οργάνου στην περιοχή της Κρήτης προπολεμικά, η οποία δεν ήταν, όπως όλα δείχνουν, καθόλου αμελητέα. Ο Κώστας Καρινιωτάκης μεταφέρει τη χαρακτηριστική δήλωση του νονού του Αντώνη Μπογιατζή: «Πολλές φορές, ιδίως όταν ήτανε τσίκνα, μέχρι και το ’60, έβγαινες από το Ρέθεμνος και μέχρι να πας στον Πλατανέ επαίζανε δεξιά – αριστερά μπορεί και 10 μπουλγαριά στα καφενεία και σε παρέες. Ήταν αδύνατο να μη σου φωνάξουνε σε όλες. Αλλά, ανέ τωνέ ξεσυνωρίζουσουνε, ’θελα πας το βράδυ και μεθυσμένος στον Πλατανέ!»   (https://rembetiko.gr/t/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF/5390/15)

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ως χρόνος θανάτου του Μπογιατζή το 1990 και ότι όσο ζούσε έκανε το επάγγελμα του κρεοπώλη στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο