Φιλεντέμ

Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί), Κώστας Μουντάκης (λύρα, τραγούδι), Στρατής Μαμαλάκης (λαούτο)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Φιλεντέμ

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T034_04

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

05’24”

ΤΟΠΟΣ:

Στούντιο ηχογραφήσεων Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Αντώνης Βογιατζής ή Μπογιατζής (μπουλγαρί), Κώστας Μουντάκης (λύρα, τραγούδι), Στρατής Μαμαλάκης (λαούτο)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

Το Φιλεντέμ συγκαταλέγεται στο είδος της αστικής κρητικής λαϊκής μουσικής που ονομάζουμε «αστικά τραγούδια» ή «μανέδες». Η ύπαρξη μια ηχογράφησης με άλλον ένα εκτελεστή του μπουλγαριού, πέρα από τον σημαντικότερο εκτελεστή του οργάνου Στέλιο Φουσταλιεράκη, ανοίγει το ζήτημα της διάδοσης του οργάνου στην περιοχή της Κρήτης προπολεμικά, η οποία δεν ήταν, όπως όλα δείχνουν, καθόλου αμελητέα. Ο Κώστας Καρινιωτάκης μεταφέρει τη χαρακτηριστική δήλωση του νονού του Αντώνη Μπογιατζή: «Πολλές φορές, ιδίως όταν ήτανε τσίκνα, μέχρι και το ’60, έβγαινες από το Ρέθεμνος και μέχρι να πας στον Πλατανέ επαίζανε δεξιά – αριστερά μπορεί και 10 μπουλγαριά στα καφενεία και σε παρέες. Ήταν αδύνατο να μη σου φωνάξουνε σε όλες. Αλλά, ανέ τωνέ ξεσυνωρίζουσουνε, ’θελα πας το βράδυ και μεθυσμένος στον Πλατανέ!»   (https://rembetiko.gr/t/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF/5390/15)

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ως χρόνος θανάτου του Μπογιατζή το 1990 και ότι όσο ζούσε έκανε το επάγγελμα του κρεοπώλη στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Απομαγνητοφώνηση:

Κώστας Μουντάκης: Μια παρέα στο στούντιο του πανεπιστημίου, ο Βογιατζής Αντώνης με το μπουλγαρί, ο Στρατής ο Μαμαλάκης με το λαούτο και με τη λύρα σάς τραγουδάμε το Φιλεντέμ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο