Χανιώτικα συρτά

Χαράλαμπος Αλεξάκης (λαούτο, τραγούδι)

ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου

ΤΙΤΛΟΣ:

Χανιώτικα συρτά

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T004_05

Ημερομηνία:

3 Ιουνίου 1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

03’14”

ΤΟΠΟΣ:

Αίθουσα ΠΚ Περιβόλια Ρεθύμνου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Κρητική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Χαράλαμπος Αλεξάκης (λαούτο, τραγούδι)

ΓΛΩΣΣΑ:

Ελληνικά

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Ηχογράφηση

α) Ταξίμι σε λέγετο ή σεγκιάχ ή ματζόρε. Από 0:15 έως 0:43.

β) Συρτός με τίτλο «Ήθελα να ’μουν άρωμα». Από 0:44 έως 2:02.

γ) Συρτός με τίτλο «Άρπαξα και μπαΐλντισα». Από 2:03 έως 3:11.

Η μουσική και οι στίχοι του πρώτου συρτού είναι δημιουργία του Γιώργου Κουτσουρέλη και είναι γνωστό ως «Το άρωμα».

Οι στίχοι του δεύτερου συρτού είναι του Γιώργου Κουτσουρέλη. Στην κισσαμίτικη παράδοση λένε ότι τη μελωδία τη συνέθεσε το 1928 ο βιολιστής Νικολής Φαντάκης και ο συρτός ονομάζεται «Βουλγαριανός συρτός», δηλαδή αναφέρεται στη Βουλγάρω της Κισσάμου. Ο Νικολής Φαντάκης ή Ζερβός είχε καταγωγή από τα Κοτσιανά Κισσάμου, γενήθηκε το 1899 και πέθανε το 1964 (Κώστας Βασιλάκης, « Φαντάκης Νικολής (Ζερβός)», Βιογραφίες, Μουσικοί, www.gtp.gr, Βουκολιές). Είχε το παρατσούκλι Ζερβός γιατί ήταν αριστερόχειρας, δηλαδή κρατούσε το δοξάρι με το αριστερό χέρι (http://kissamoschania.blogspot.com/2010/07/blog-post_9614.html). Ο «Βουλγαριανός συρτός», δεύτερος συρτός της ηχογράφησης του αρχείου, είναι πολύ γνωστός γιατί εμφανίζεται τελευταίος στη σειρά συρτών του Ροδινού, στην διάσημη σειρά συρτών που ηχογράφησε ο Αντρέας Ροδινός και έπαιξε με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο.

Απομαγνητοφώνηση Φοίβος Ανωγειανάκης: Η προηγούμενη σούστα … την προηγούμενη σούστα έπαιξαν ο Μαστοράκης και ο Αλεξάκης.

Αλεξάκης Χαράλαμπος τραγούδι, λαγούτο, κισσαμίτικο.

(Μαντινάδες):

1) «[Άιντες αμάν] Ήθελα να ’μουν άρωμα που βάνεις στα μαλλιά σου, [άιντες αμάν] σε κάθε σου αναπνοή να μπαίνω στην καρδιά σου».

2) «[Άιντες αμάν] ήρπασα και μπαΐλντισα, φως μου, στον έρωτά σου, και θα πεθάνω να χαθώ στα χέρια τα δικά σου». (ήρπασα = άρπαξα, μπαΐλντισα = εξουθενώθηκα, ψόφησα, ταλαιπωρήθηκα)

Μετάβαση στο περιεχόμενο