Σιγανά και γρήγορα πεντοζάλια
ΣΤΟΙΧΕΙα τεκμηριου
ΤΙΤΛΟΣ:
Αναγν. Κωδικοσ:
Ημερομηνία:
3 Ιουνίου 1986
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΤΟΠΟΣ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΓΛΩΣΣΑ:
ΑΔΕΙΑ:
ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:
ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:
ΤΥΠΟΣ:
Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο κομμάτι, στο Ρέθυμνο χρησιμοποιούν τον όρο «πεντοζάλι» ή «πεντοζάλια» είτε για τις κοντυλιές του σιγανού / αργά πεντοζάλια, είτε για το γρήγορο πεντοζάλι. Το πρώτο μισό μέρος στο κομμάτι αυτό (από 0:13 έως 6:34) ακούγονται κοντυλιές του σιγανού / αργά πεντοζάλια, ενώ στο δεύτερο μισό μέρος (από 6:35 έως 9:53) ακούγονται γρήγορα πεντοζάλια.
Τα περισσότερα γυρίσματα του σιγανού στο πρώτο μέρος παίζονται γενικά στην κεντρική Κρήτη, (στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο αλλά και στα ορεινά του Ψηλορείτη). Αρκετές μελωδίες, όπως στα σημεία 2:16, 3:20, 4:38 και 6:35, είναι παλιές χαρακτηριστικές «ασκομαντουρίστικες». Προέρχονται από το ρεπερτόριο της ασκομαντούρας και έχουν ποσαρμοστεί στο παίξιμο τη λύρας.Στα σημεία 4:03 και 5:12 ακούγεται μια χαρακτηριστική κοντυλιά που παίζει ο Αλέκος Καραβίτης (1904-1975) στο κομμάτι με τίτλο «Κοντυλιές λασιθιώτικες»: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 2 (Αλέκος Καραβίτης (1904-1975)), κομμάτι 9.
Από το 06:35 αρχίζει να επιταχύνει και προετοιμάζει το γρήγορο πεντοζάλι. Τα γυρίσματα και η εκφορά στο γρήγορο πεντοζάλι ευθυγραμμίζονται με το ιδίωμα του Ρεθύμνου. Επίσης, προεκβάλλει ο πολύ χαρακτηριστικός και περίτεχνος τρόπος παιξίματος του Μουντάκη. «Μουντακικές» ερμηνείες όπως αυτή έκαναν το πεντοζάλι, και ιδιαίτερα αυτή την εκδοχή του, ευρύτερα γνωστό.
Απομαγνητοφώνηση:
Φοίβος Ανωγειανάκης: Μουντάκης Κώστας λύρα, τραγούδι. Μανιαδάκης Μανόλης λαγούτο. Πεντοζάλης.