aga_tape_T008
aga_tape_T008
Συρτά
ΤΙΤΛΟΣ:
Αναγν. Κωδικοσ:
Ημερομηνία:
3 Ιουνίου 1986
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
ΤΟΠΟΣ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΓΛΩΣΣΑ:
ΑΔΕΙΑ:
ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:
ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:
ΤΥΠΟΣ:
Το πρώτο συρτό, από το 0:18 έως το 4:53, ο Παπαδογιάννης το ονομάζει «Συρτός Ρεθεμνιώτικος». Ενδέχεται να είναι δική του σύνθεση.
Το δεύτερο συρτό που παίζουν, από το 4:57 έως το 7:01, είναι γνωστό ως «Πολλές φορές στον ύπνο μου – Κεφαλοβρυσανός συρτός» το οποίο ηχογράφησε ο Γιώργος Καλογρίδης το 1946. Το συρτό πρέπει να είναι σύνθεση του Καλογρίδη: Στέλιος Αεράκης (εκδ.) Κρητική μουσική παράδοση οι πρωτομάστορες 1920-1955 αυθεντικές εκτελέσεις. Ηράκλειο: Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι, CD 8 (Γιώργος Καλογρίδης), κομμάτι 2. Ο τίτλος κεφαλοβρυσανός συρτός αναφέρεται στην κεφαλοβρύση του Σπηλίου, η οποία είναι μια σειρά από 25 βρύσες με μορφή κεφαλής λιονταριού και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Καλογρίδης χρησιμοποίησε το όνομα για να τιμήσει το χωριού του το Σπήλι.
Απομαγνητοφώνηση Φοίβος Ανωγειανάκης:
Παπαδογιάννης Νικόλαος λύρα, τραγούδι. Κουκουμπεδάκης Κωσταντίνος, λαγούτο. Μανιαδάκης Εμμανουήλ λαγούτο. Συρτός Ρεθεμνιώτικος.
(Μαντινάδες):
1) «Θα βάλω πάλι την αρχή να ξανατραγουδήσω [άιντες Μαρία μου], και δε θα σταματήσω μπλιό, παρά να σ’ αποχτήσω [Μαρία μου να σε χαρώ]».
2) «Τι ψεύτης που ’ναι ο ντουνιάς, τι ψεύτης που ’ν’ ο κόσμος [κούκλα μου], να κυνηγά κανείς χαρές και να σε βρίσκ’ ο πόνος [άιντες Μαρία μου]».
3) «Μετανιωμό δεν έχει μπλιό, θα κλας και μέρα νύχτα, αμοναχή σου τσ’ άνοιξες τσ’ αγκάλες σου και μπήκα».
Kατεβάστε την εφαρμογή AR
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Εργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής
Επιστημονικός υπεύθυνος: Εμ. Σειραγάκης
ΚΕΜΕ, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου
74100 Ρέθυμνο, Τηλ.: 2831077310
metapoltheater@gmail.com