Το περιεχόμενο του αρχείου

Πρόκειται για αρχειακό υλικό που βρέθηκε στο studio του Τομέα Θεάτρου-Κινηματογράφου-Μουσικής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τιμητικά δόθηκε στο αρχείο το όνομά του,  αφού ο Αμαργιανάκης εργάστηκε στο Τμήμα το διάστημα 1982-1990, ως καθηγητής Εθνομουσικολογίας. Το αρχείο σχετίζεται στενά με την ερευνητική δραστηριότητα του αείμνηστου αλλά και με την ευρύτερη δραστηριότητα του Εργαστηρίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης εν γένει.

Περιλαμβάνει ηχογραφήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δραστηριότητας που είχε ο Τομέας και το ομώνυμο Εργαστήριο τις δεκαετίες 1980-1990. Πρόκειται για ηχογραφήσεις ετερόκλητων μουσικών εκδηλώσεων που ηχογραφήθηκαν με τον εξοπλισμό που είχε εξασφαλιστεί για το Εργαστήριο, φορητό και σταθερό. Πολλά τεκμήρια σχετίζονται και με άλλες πτυχές και δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ιστορία του, με φοιτητική πολιτιστική ή συνδικαλιστική δραστηριότητα, αποτυπώνουν συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες, εκπαιδευτικό υλικό. Μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν πολιτιστικές και άλλες μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είτε εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης είτε εκτός και ανεξάρτητα από αυτό, μέρος των οποίων δεν σχετίζεται με τον Αμαργιανάκη.

Αναλυτικότερα το αρχείο περιλαμβάνει:
1. Περισσότερες από 300 Μπομπίνες διαφορετικών μεγεθών (10,5’ in, 9’ in, 7’ in, 5’ in)
2. 99 Κασέτες ήχου διάρκειας 60΄, 90΄ και 120 λεπτών και
3. 86 Κασέτες DAT διάρκειας 60΄, 90΄και 120 λεπτών


Έτσι πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια διάσωσης, συντήρησης, ψηφιοποίησης, ταξινόμησης και λεπτομεροούς σχολιασμού του υλικού. Η σωστική αυτή παρέμβαση μάς προσφέρει τώρα ένα πολύτιμο αρχείο παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης -συγκροτημένο την δεκαετία του 1980 και 1990, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικής σημασίας καθώς ο χαρακτήρας, η σύνθεση της ορχήστρας και το ύφος της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης έχουν αλλάξει εντυπωσιακά από τότε. Παράλληλα διασώζει σημαντικές ηχογραφήσεις κομβικών προσωπικοτήτων της λόγιας μουσικής στην Ελλάδα οι οποίες προσφέρθηκαν να εμφανιστούν μπροστά στο λιγοστό κοινό των εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, κυρίως φοιτητών, και οι οποίες συντέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός φιλόμουσου και φιλότεχνου σταθερού κοινού σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.

IMG_20190624_115814α
Μετάβαση στο περιεχόμενο