Συναυλία Έλλη Πασπαλά – Γιώργος Κουρουπός

Έλλη Πασπαλά (τραγούδι), Γιώργος Κουρουπός (πιάνο)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ:

Συναυλία φωνή/πιάνο στην Αιθ. 3

Αναγν. Κωδικοσ:

aga_tape_T053

Ημερομηνία:

2.8.1986

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

46’50”

ΤΟΠΟΣ:

Πανεπιστήμιο Κρήτης Τομέας Μουσικολογίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:

Διάφοροι

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Έλλη Πασπαλά (τραγούδι), Γιώργος Κουρουπός (πιάνο)

ΓΛΩΣΣΑ:

ΑΔΕΙΑ:

cc

ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

ΤΑΡΕ

ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ:

Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ

ΤΥΠΟΣ:

Εκδήλωση

περιγραφη

Ρεσιτάλ πιάνου τραγουδιού Έλλη Πασπαλά, Γιώργος Κουρουπός στην αίθουσα 3 του Πανεπιστημίου Κρήτης στις παλιές εγκαταστάσεις του στα Περιβόλια στις 8 Φεβρουαρίου 1986. ηχογραφήσεις που προέρχεται από συναυλία για πιάνο (Γ. Κουρουπός) και γυναικεία φωνή (Έλλη Πασπαλά), που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 1986, με απαγγελία των μεταφρασμένων στίχων από την Έλλη Πασπαλά, ενώ γίνεται ένας σύντομος επίλογος από τον Γ. Αμαργιανάκη. Η επιλογή του ρεπερτορίου είναι από το τέλος της δεκαετίας του 1920 έως και το 1984. Αναφέρεται στον επίλογο ότι είναι η πρώτη συναυλία με το συγκεκριμένο πιάνο στην αίθουσα αυτή (Bosendorf) (πηγή: ηλεκτρονική αλληλογραφία Ν. Κοκολάκη με Richard Markham στις 21-05-2023 – δείτε και τα τεκμήρια σχετικά με τις συναυλίες των Nettle-Markham που έγινε το Μάρτιο του ίδιου έτους). Πρόκειται για την Αίθουσα 3 του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, στις παλιές του εγκαταστάσεις στα Περιβόλια Ρεθύμνου.

Το πιάνο έχει συνοδευτικό ρόλο στη συναυλία αυτή, ενώ η mezzo-soprano ερμηνεύει με μουσικότητα ένα ευρύ ρεπερτόριο τραγουδιών σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) και ιδιώματα (τζαζ, ρεμπέτικο, παραδοσιακό, έντεχνο, λαϊκό, οπερατικό, κτλ.) στο προσωπικό στυλ διαφόρων πασίγνωστων συνθετών. Τα περισσότερα από τα τραγούδια προέρχονται από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, musicals ή άλλη σκηνική μουσική, ενώ κάποια προέρχονται από κύκλους τραγουδιών ή απευθείας από τη λαϊκή μουσική και την παράδοση.

Τα περιεχόμενα του τεκμηρίου aga_tape_T053 συμπίπτουν με αυτά της aga_mc_055_0000_01 του aga_dat_070 και εν μέρει με αυτά των aga_tape_T335, aga_tape_T336, και aga_tape_T347. Στα τρία τελευταία τεκμήρια περιλαμβάνονται και ομιλίες του Γ. Κουρουπού σχετικά με το τραγούδι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο